Schuurman Group

Schuurman Group, Alkmaar, Netherlands, Bekkering Adams Architecten
Project year : 2008
Architect(s) :
Address : Fluorietweg 29, Boekelermeer, ALKMAAR, Netherlands
Latitude/Longitude : 52.602533803563475,4.73842693120175

Photographs : | |

Program : 9105 m2 offices, showroom and warehouse
Client : Schuurman Groep
Design Team : Juliette Bekkering, Monica Adams, Frank Venhorst, Vincent Hector, Lukas Heiniger, Michel Leunis, Paul Michielsen, Sander van Schaik, Albert-Jan Vermeulen, Manuel Aust

Text description provided by the architects. The accommodation for the Schuurman Group is situated in the business area Boekelermeer in Alkmaar, a small town in the north of the Netherlands.  This prime location is visible from the highway A9 and is adjacent to a natural reserve. To profit from the qualities of the location, the building is designed as a freestanding object, whereby each side has its own specific character and appearance.

The volume has uplifted corners to give room to the special functions of the program. The strong lines of the exterior give the building a distinct expression and allow the landscape to flow through the building. The building has an efficient layout, with a warehouse area of 12-metres high and 3 floors of office space. On the top floor, a patio garden across the building brings light deep into the building.  It also provides a visual and physical link between the offices and the warehouse area. In this way, the patio works as an important spatial, as well as an organisational element, whilst connecting the warehouse and office space.

Several sustainable measures are incorporated into the building, including concrete floor slabs acting as thermal active systems, subterranean hot & cold storage, and a low energy lighting and control system, set up as a Philip’s pilot project.

Contributed by Bekkering Adams Architecten